donderdag 22 november 2012

De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje, Nescio

De Titaantjes van Nescio
Voor school heb ik deze maand de bundel: 'De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje' gelezen. Het boek is niet te vergelijken met de boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Wel heeft het boek me geboeid en aan het denken gezet.

Zakelijke gegevens
Auteur: Nescio
Titel: De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje
Uitgever: J.H. de Bois
Datum van uitgave: 1918
Pagina's: 160
Oorspronkelijke taal: Nederlands

 
Samenvatting Recensie
Aangezien Nescio’s literatuur al een aantal jaar meegaat is het in twijfel te trekken of de hedendaagse maatschappij de bundel (De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje) nog wel de moeite waard vindt. Een verhaal over een groep vrienden wonend in Amsterdam is natuurlijk wel identificeerbaar, ook de opstand tegen de maatschappij is herkenbaar. Er is echter wel een verschil in de maatschappij van toen en nu. Naar mijn mening zijn de mensen tegenwoordig veel meer open-minded.  
In ‘De Uitvreter’ wordt de groep vrienden geconfronteerd met een onbekende en maakt van deze hun vriend. Het verhaal laat de leegheid van het bestaan zien. Japi voelt zich niet thuis in de samenleving. Dit idee is iets dat nog steeds actueel is. In ‘Titaantjes’ wordt dezelfde groep vrienden gevolgd. Dit verhaal geeft de confrontatie weer met het feit dat de vrienden hun idealen niet waar hebben kunnen maken. In ‘Het Dichtertje’ wordt een andere setting omschreven. De moraal van dit verhaal is dat je nog zo succesvol kan zijn maar als je je zelf kwijt raakt maakt dat allemaal irrelevant.
Dat de stijl van Nescio’s bewonderenswaardig is niet te betwijfelen. Maar er zijn tegenwoordig schrijvers die beter in het tijdsbeeld passen. Men veranderd dus de literatuur moet ook mee veranderen. Er kan nog steeds veel informatie geput worden uit Nescio’s verhalen maar het is zeker niet onbelangrijk om vanaf dit punt door te gaan en te zoeken naar nieuwe innovatieve literatuur.

Gebruikte bronnen:
- Agnes Maas-van der Moer, Vrije Arbeid, 25-01-2001,( Nescio : Dichtertje, De uitvreter, Titaantjes)
- H.J. Stratemeijer, De Avondpost, 25-01-2001

- J. Rasch, Den Gulden Winckel, 25-01-2001

Informatie Nescio
De Nederlandse schrijver Nescio (1882-1961) werd geboren in Amsterdam als Jan Hendrik Frederik Grönloh. Het pseudoniem Nescio betekent "ik weet niet".
Hij volgde drie jaar onderwijs op de HBS en studeerde verder op de Handelsschool. Op zijn zeventiende werd hij jongste bediende op een handelskantoor. In 1904 trad hij in dienst van de firma Holland-Bombay Trading Comp. in Amsterdam. Nescio werkte zijn hele leven op dit kantoor en was op het einde van zijn loopbaan directeur.

Nescio werd vooral beroemd door zijn novelle "De uitvreter", die hij aan het begin van zijn literaire loopbaan schreef. De verhalen van hem zijn vaak ironisch en deels autobiografisch. Het verlangen naar onvergankelijkheid en harmonie speelt een grote rol. Zijn taalgebruik was eenvoudig en helder.

Andere belangrijke boeken van Nescio zijn: "Mene tekel" (1946), "Boven het dal en andere verhalen" (1961), "Fragmenten" (1968) en "De X geboden" (1971).



Op een zomermorgen om half vijf, toen de zon prachtig opkwam, is hij van de Waalbrug gestapt. De wachter kreeg hem te laat in de gaten. 'Maak je niet druk, ouwe jongen,' had Japi gezegd, en toen was i er afgestapt met zijn gezicht naar het Noord-Oosten. Springen kon je het niet noemen, had de man gezegd, hij was er afgestapt.

(uit: Nescio, De uitvreter, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam)
 


Samenvatting ‘De Uitvreter’:
Samenvatting ‘Titaantjes’:
Samenvatting ‘Dichtertje’:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten